måndag 23 maj 2016

Brister inom Psykiatrin i Malmö

Malmö. Malmö Psykiatrin har under det senaste året legat i rampljuset med anklagelser om felvård och dåligt personalansvar. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har själva kritiserat säkerheten för patienterna och att dess bristfällighet.  

Förvaltningen Psykiatri Skåne bildades i mars 2009 och är idag en av tre sjukvårdsförvaltningar i Region Skåne. Under 2015 var det många tidningar som kritiserade psykiatrin av många olika orsaker.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, gjorde en utredning av psykiatrin på grund av de många anmälningar som tagits emot angående de självmord eller misstänka självmord som skett på sjukhuset. I mars 2015 kunde de rapportera om en bristfällig säkerhet för patienterna och att psykiatrin inte verkade ha lärt sig av sina misstag vilket bedömdes som risk för patientsäkerheten. Det beslutade bland annat att Region Skåne var tvungna att genomföra riskanalyser för att kunna förutspå så allvarliga händelser innan de inträffar.

Sveriges Radio P4 kunde i april konstatera att vårdplatserna blivit färre på grund av neddragning vilket i senare led lett till att personal tvingats lägga in fler patienter än vad det fanns platser. Detta ledde sedermera till att allmänpsykiatriska patienter lagts in på beroendecentrum och rättpsyk istället. I juni rapporterade SR att IVO utvidgat sin granskning av Psykiatrin.

I juni skriver även Sydsvenskan om hur patienter utsätts för olika typer av kränkning på kliniken. De anmärker att personal uttrycker sig oprofessionellt genom att ge patienter öknamn och skriker på dem. Detta bevittnas främst av andra patienter samt anhöriga och personliga ombud. De som drabbas värst är unga tjejer som lider av självskade-beteende.




Vanvård i vården

Malmö. Genom tidigare undersökningar har det visat sig att arbetsmiljön och patientmiljön på Malmö Psykiatri är under hård kritik. Inspektionen för vård och omsorg varnar för patienternas säkerhet. En skötare från psykiatrin i Malmö berättar hur arbetsstruktur och arbetsplats fungerar.

- Personalen kan inte ens värna om deras egen säkerhet.

Skötaren har arbetat länge inom den Psykiatriska vården i Malmö. En tid som genom många händelser har visat sig vara ett arbete kallat duga.

- Personal mår dåligt och många sjukskriver sig under långa perioder på grund av utbrändhet. Man kan beordras in när som helst på dygnet och man vet aldrig riktigt när man kan åka hem. Många i personalen måste ta hand om dubbla avdelningar vilket allt tillsammans leder till att det blir svårare att upprätthålla en bristfri patientsäkerhet.

Skötaren vet att patientsäkerheten brister.

- En patient kan gå på permission och när de kommer tillbaka så finns deras säng inte kvar vilket kan leda till ökad ångest hos patienter med depression och även till mycket självskade-beteende hos unga borderline tjejer.

Det finns många bakomliggande orsaker till detta. Skötaren tar upp den stora variationen av patientklientelen och att en avdelning är tvungen att ta hand om stora blandningar av diagnoser som inte går bra ihop.

- Detta leder självklart till kaos på avdelningarna och speciellt bland patienterna. Därför blir det ju också svårt för personal att garantera en patientsäkerhet. På grund av allt kaos så riktar även patienterna en stor dos aggression mot personal genom hot och våld vilket i sin tur leder till att personalsäkerheten också brister.  

När det gäller faktorer till varför tror skötaren att det kan bero på en ledning med brist i sitt ledarskap.

- Vi saknar förutsättningarna för att upprätthålla en god vård. Trots stor kompetens bland personal. Vi har en ledning som lyssnar men som aldrig gör handling av problemen. De agerar inte, kommer med tomma löften. Mycket snack lite verkstad helt enkelt. Ledningen sätter upp mål men ger inte resurser för att kunna uppnå dem. Sedan sätter media och andra skulden på personalen.

Skötaren tror även på en avsaknad vilja till att arbeta på kliniken.

- Vi har en väldigt hög personalomsättning och i princip ny personal varje dag. Samtidigt har vi en stor brist på sjuksköterskor, troligen på grund av en dålig lön och ett jobb med mycket övertid och dåliga arbetstider. Man lägger för mycket last på personalen, vi får fler och fler uppgifter som vi tillslut inte kan hantera.

Det har även skett stora förändringar och en enorm nedskärning på psykiatrin under de senaste åren. En förändring som inte har gynnat kliniken.

- Det stängdes en avdelning, psykakut förlorade sina åtta observationsplatser, en avdelning förlorade sexton vårdplatser plus psykosenheten som dragit ner på fyra platser. Allt detta gör patienterna lidande och det finns inget jag som personal kan göra eftersom det är av ekonomiska skäl detta har hänt.

- Det förvånar mig inte att psykiatrin ligger under den kritik den gör, det finns ingen säkerhet kvar för varken personal eller patient.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar